ZEYTİN KATLİAMINA ÖFKE BÜYÜYOR
Gen Merkezi’ndeki ağaçların kesilmesini akademisyenler “Bilime vurulan büyük bir darbe” olarak yorumladılar
Adana’da, Türkiye’nin ikinci Zeytin Gen Merkezi olarak öne çıkan alanın imara açılması noktasında zeytin ağaçlarının kesilmesi tepkilere yol açtı. Girişimin, sektörün geleceğini olumsuz etkileyeceği belirtilirken, akademisyenler bu durumu; ‘Bilime vurulan bir darbe’ olarak yorumladı.
Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) kuruluşundan bu yana Ziraat Fakültesi tarafından Zeytin Gen Merkezi olarak kullanılan arazide 1976 yılında dikilen toplam 76 zeytin ağacının bölgeye yapılacak 16 derslikli Fen Lisesi inşaatı kapsamında başlatılan yol yapım çalışmalarında dozerle söküldü.
Zeytin Gen Merkezi’nin bulunduğu alanda öğrencilerle birlikte ortak bir açıklama yapan akademisyenler, yaşananları protesto etti. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in de destek verdiği akademisyenler adına konuşan ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, ‘Zeytin Gen Merkezi’nin bulunduğu alanın; ‘özel ürün mutlak tarım alanı’ olduğuna dikkat çekilerek, buranın amacı dışında kullanılmasının yasaya aykırı olduğunu vurguladı.
Küden, kendilerine zeytin ağaçlarının sökülüp bir başka yere taşınacağı yönünde bilgi verildiğini ancak gerçeğin hiç de dile getirildiği gibi olmadığını, ağaçların sökülmediği gibi kesilerek tahrip edildiğini anlattı. İnşaat çalışmalarına bağlı olarak 79 ağacın kesildiği bilgisini de veren Küden, ağaçların 12’sinin 35 yaş ve üzerinde, 67’sinin de 5 yaşındaki zeytin ağaçları olduğunu söyledi. Bu girişimin, aynı zamanda da bilime karşı olduğunu anlatan Küden, şöyle konuştu: “Gelecekte çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız miras bugün Adana’da yok ediliyor. Bu ağaçların kesilmesi, aynı zamanda sektörü de gelecekte olumsuz etkileyecek. Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak, gelecekte nelerle karşı karşıya kalacağımızı bilemiyoruz.”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kendilerine büyük destek verdiğine dikkat çeken Küden, bugün Zeytin Gen Merkezi’nin bulunduğu alanda 386 zeytin çeşidi ve genotipi bulunduğunu, bunun da İzmir’in Bornova ilçesindeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ndeki ağaçlardan bile fazla olduğuna dikkat çekti. Küden, “Belki burada ağaçların bir kısmını kaybetmiş olabiliriz ama hâla geriye kalanını kurtarma şansımız var. Adanalıların bu merkeze sahip çıkmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Zeytin Gen Merkezi ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra YÖK tarafından merkezle ilgili hazırlanan raporları da kamuoyuna açıklayan Küden, arazinin imara açılmasına bir anlam veremediklerini söyledi.
KONUYU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ
Zeytin Gen Merkezi’ndeki eyleme katılarak kollarına kırmızı kurdele bağlayan akademisyen ve öğrenciler, üzerinde; ‘Zeytin Gen Bahçesi Yok Edilmesin’ ifadesinin yer aldığı broşürleri de yakalarına astı. Burada konuşan CHP Adana Milletvekili Hulusi Güven de, yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu durumun gelecek açısından kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi. Güven, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyacaklarını, bu konudaki çalışmaların da sürdürüldüğünü belirtti.
Konuşmaların ardından akademisyenler, öğrencilerle birlikte zeytin ağaçlarında incelemelerde bulunduktan sonra olaysız dağıldı.