Üreticilere Fındık Kozalak Akarı Uyarısı

Giresun Tarım Müdürlüğü, fındık üreticilerini fındık kozalak akarı ile zirai mücadele etmeleri hususunda uyardı.

Giresun Tarım Müdürlüğü, fındık üreticilerini fındık kozalak akarı ile zirai mücadele etmeleri hususunda uyardı.

İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, fındık kozalak akarının meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olduğu belirtildi.

Deforme olan gözlerin gelişemediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalma görüldüğü kaydedilen açıklamada, “Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak bir meyveye zarar verir. Fındık kozalak akarına karşı en hassas fındık çeşidi ilimizde yetiştirilen tombul fındıktır. Bu çeşitte zararlının yoğun olduğu dönemde yüzde 70’e varan zararlara neden olmaktadır.” denildi.

“Fındık kozalak akarına karşı en etkili mücadele şekli mekanik mücadeledir.” uyarısı yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Mekanik mücadele, kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Sürekli mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek yoktur. Kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde zararlı yoğunluğunun tespit edilebilmesi için mutlaka bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1–10 dekar büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak; 11–30 dekarda 20 ocak; 30 dekardan büyük bahçelerde ise 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın birer dalındaki kozalaklar sayılır. Bir dalda ortalama 5 veya daha fazla kozalak varsa o bahçede kimyasal mücadele yapılmalıdır.”

Zararlıya karşı en uygun kimyasal mücadele zamanının akarların göçünün yoğun olduğu nisan sonu ile mayıs başındaki bir haftalık süre olduğu aktarılan açıklamada, Bitki koruma ürünleri dekara 150 ml. dozunda atılmalıdır. İlaçlamalarda atomizör kullanılmalı ve ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır. Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

jojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL