Türkiye’de Ziraat Mühendisi Olmak!!

 

Ziraat fakültesinde okuyan veya mezun olmuş birçok insanın aklındaki en kafa karıştırıcı sorulardan birisidir belki de : “Türkiye’de Ziraat Mühendisi Olmak!” Bu konuda istediğiniz kadar araştırma yapın, istediğiniz kadar bilgi edinmeye çalışın; aslında en büyük bilginin sizde olacağını çok daha geç anlayacaksınız belki de iş işten çoktan geçip gittikten sonra.

Ama yine de ben sizin için birkaç örnek vermek istiyorum. Bakın Uludağ sözlüğe muhtemelen ziraat mühendisliğinden mezun olmuş bir arkadaş Türkiye’de ziraat mühendisi olmakla ilgili nasıl bir açıklama yapmış : “İsteyerek kazandığın bölümde bitkilerden veya canlılardan hazzetmeyen sırf ailesinden ayrı yaşamak ve üniversite ortamını tatmak amacı güdenlerle aynı derslikleri paylaşmaktır. Çiftçilerin gözünde mektepli cahiller olmaktır, köylerden kafalarını çıkarmayan hiçbir gelişmeden haberi olmayan cahil köylüye dalga geçmek için malzeme olmaktır, yeri geldiğinde fıkralara malzeme olmaktır ki o köylüler aşağılamaya çalıştıkları mühendislerin aldığı verimin 10’da 1’ini alamazken.”

“Sadece çiftçiler mi?Hayır.Bizzat resmi kurumlar aşağılamaya çalışır ziraat mühendislerini, tarım ilacı satmak istesen hemen önüne engeller gelmeye başlar derler ki sen 4 yıl okumuşsun ama yetmez ben seni bir daha sınava sokacağım o sınavda ise sana zihniyeti 1960’larda kalmış adamların hazırladığı soruları soracağım hasbelkader 100 üzerinden 80 alabilirsen sana ilaç satma yetkisini vereceğim.”

Bu yazıyı ilk okuduğumda aklıma gelen ilk soru şu olmuştu : “ Acaba mezun olduğumda ben de mi bu tür bir düşünceyle hayatıma yön vermeye çalışacağım?” Akabinde başka bir arkadaşımızın yazdığı yazıyı paylaşmak istiyorum : “ Muhtemelen kendi mesleğini yapamamak bu yüzden de başka işlerde çalışmak zorunda kalmak!”

Bu nasıl bir zihniyet? Sizlere soruyorum nasıl bir zihniyet bunları söyleyebilir ki? Aklıma nedense annemin hep söylediği o birkaç kelime geldi : “ Emeksiz yemek olmaz.” Kim bilir hangi fi tarihinde söylenmiş bu söz üzerine düşünelim biraz isterseniz. Ziraat fakültesine geliyorsunuz hasbelkader, puanınız yetmiyor “Aman araya ziraat fakültesini de yerleştireyim” diyorsunuz. Haliyle üniversiteye geldiğinizde de birçok şeyden bihaber bitiriyorsunuz bölümü. Asıl okul mezun olduktan sonra başlıyor işte sizler için. Hiçbir şey bilmiyorsunuz tabiri caizse elma-armut ayrımını yapamıyorsunuz. Siz işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız bunu bir kez olsun sorun kendinize! Önünüze iki seçenek çıkıyor bu saatten sonra ya başka mesleklere geçiş yapmak ya da hiç yapmadığınız bir şeyi hayatı tırnaklarınızla kazımayı öğrenerek yeniden mesleğinizi sevmek zorunda kalmak.

Bu noktaya gelmiş binlerce örnek verebilirsiniz sizler de. Hem sadece ziraat mühendisi değil. Türkiye’de gerçekten önemli yeri olan birçok bölümden mezun olmuş binlerce insan işsiz. Bunlardan birkaç örnek vermek istiyorum sizlere. Büyük üniversitelerin en önemli bölümlerinden mezun olmuş bir arkadaşımız : “ ÖSS sınavına aylarca çalıştım. Üniversitede bölümde iyi olmak için yıllarca çalıştım. Mezun oldum. Bunca yıl dirsek çürüttüm bu saatten sonra kalkıp iş mi arayayım? Onlar gelip beni bulsunlar.” Bu arkadaşa sadece iki soru sormak istiyorum izninizle : “ Tamam ÖSS’ye ve üniversitede derslerine yeterince çalışmışsın belli. Peki hayata tutunabilmek için çalıştın mı hiç? En basiti de kendin için kendi kişisel gelişimin için herhangi bir şey yaptın mı bu güne kadar?” İkinci sorum da şu: “Sen işveren olsaydın bir şeyler yapmak için kendini parçalayan birisiyle mi çalışmak isterdin. Yoksa senin gibi her şeyi başardığını sanan bir zihniyetle mi?”

Dünya genelinde geleceğin mesleği olarak görülen ziraat mühendisliğinin ülkemizdeki yerlere vuruluşuna anlam veremiyorum açıkçası. Hele ki Türkiye gibi tarımda bir yerlere gelmeye çalışan bir ülkede. Dünyada bilinen bir gerçek var ki su kaynakları ve de toprak hızla azalıyor. Buna karşın nüfus hızla artıyor. 2050 yılında FAO (Uluslar Arası Tarım ve Gıda Örgütü)’ya göre dünya genelindeki tarım ürünlerine olan toplam talebin şimdikinin 2 katı olması bekleniyor. Hem de azalan kaynaklara rağmen. Bu bağlamda akla iki nokta geliyor :

1.    İnsanlık 2050 yılında aç kalacak
2.    İnsanlık ziraat mühendisleri sayesinde ve de teknolojinin de yardımıyla aç kalmayacak.

Ben olaya bu yönden bakıyorum. Ama Türkiye buna hangi açıdan bakar onu bilemiyorum. Zira şu da bir gerçek ki Türkiye’de ziraatın ve ziraat mühendislerinin değeri bilinmiyor. Bunu şöyle bir örnekle açıklamak istiyorum: Bilirsiniz üniversitelerde her dönem ders kayıtları yapılır. Bu kayıtlardan birisinde danışman hocam derslerle ilgili bir soru sordu. Nedendir bilinmez tüm derslerimizin mesleki uygulama dersi gibi olması gerektiğini düşündüğümü söyledim. Çünkü o derslerde yapılan çalışmaların neredeyse hepsi aklımda kalmıştı. Oysaki diğer derslerden aklımda kalan tek şey dönem sonunda aldığım notlardı.

Bu örneği neden verdiğimi düşünen arkadaşlar olabilir hemen açıklıyorum. Ziraat mühendisleri odasına uğrayın zamanınız olduğunda. Orada mesleğinde gerçekten önemli adımlar atmış birçok insanla tanışma fırsatı bulabilirsiniz. Onlarla tanışıp bir şeyler öğrenmeye çalışın. Size katacakları yüzlerce binlerce şey olduğuna emin olabilirsiniz. Ama anlatacakları elbette ki teorik şeyler olacaktır. Bunu şu yönden ele alalım bir de : “Türkiye’de o değerli ziraat mühendislerinin genç ziraat mühendislerine bilgi aktarımı yapabileceği araziler, çalışma alanları ve de laboratuarlar olsaydı sonuç şimdiki kadar karamsar mı olurdu yine?”

Başka açıdan da şöyle bir durum ortaya çıkıyor: “İşsiz kalan ziraat mühendisleri oturup beklemek yerine kendi işlerini kurmayı deniyorlar mı bir kez bile olsa?”

Avrupa’da yıllardır yapılan çalışmalar, Türkiye’ye getirilmek istendiğinde sansasyon oluyor nedense. Avrupa’nın yıllardır kullandığı teknikler Türkiye’de kullanılmak istendiğinde sürekli olarak bir yasal prosedüre takılıp kalıyor. Topraksız tarım dendiğinde çiftçilerimiz bakıp kalıyor: “Topraksız tarım mı olurmuş arkadaş!” dercesine hem de yıllardır dış ülkelerde kullanıldığından bihaber olarak.

Ziraat mühendisliğinde bir yerlere gelmek isteyen arkadaşlara seslenmek istiyorum : “4 sene gerçekten çok çabuk gelir geçer. Kişisel gelişim bence işin başlangıç noktası. Bu yüzden elinizden geldiğince sosyal olmaya çalışın. Her konuda biraz da olsa bilgi sahibi olmaya çalışın. Bu sözleri belki de defalarca duydunuz. Ben duydum sizin de duyduğunuzdan eminim. Ama yine de söylemek istiyorum. Yabancı dilinize önem verin. Avrupa’da çalışmak için değil. Avrupa’yı kopyalamak için değil. Ülkenizin geleceği için orada yapılan çalışmalardan her zaman haberdar olmak için yapın bunu. Her zaman söylediğim gibi siz kendiniz için bir şeyler yapmaya başlayın. O zaten zincir misali ülkemizin gelişimine kadar ilerler gider.Ve sürekli okuyun elinizden geldiğince okuyun çünkü dünyada hiçbir şey durağan değil ve öyle de olamayacak hiçbir zaman.”

Başta bahsettiğim arkadaşa son sorum : “ Ziraat mühendisi olmanın tanımını yaparken hiç düşündün mü acaba ben bunların hangisini yaptım diye?”

Son olarak çok değerli bir arkadaşımın bana kattığı en güzel sözü paylaşmak istiyorum sizlerle: “Benim bu dünyaya gelmemin bir amacı olduğunu düşünüyorum. Ben bu dünyaya geldiysem eğer şah olmalıyım. Piyon olacak olan nasıl olsa yüzlerce insan olacaktır.” (Sedat İmsiyatoğlu)

Bu yazıyı okuyan siz değerli insanlara sesleniyorum şimdi de şah mı olmak istersiniz yoksa piyon mu?

You may also like...

34 Responses

  1. vildan_ dedi ki:

    çok güzel bir yazıymıs saol…

  2. Sevim dedi ki:

    Bende cok begendim.. eline yüregine saglik..
    bu soruyu bende cok soruyorum kendime.. Türkiyede Ziraat nasil olur diye.. dediginiz gibi.. sadece konusuyor herkes, ama birsey yapan kimse yok.. varsada cok az.. Ben suan almanyada Ziraat okuyorum, ama türkiyeye gelip orda devam okumak istiyorum. Ben ülkemde birseylerin degismesini istiyorum. Dogru, kimse Ziraati ciddiye almiyor. Babam bile Ziraat nasil aklina geldi anliyamadim diyor. Okul da ögrenilen seyler gercekten fazlasiyla teorik, dediginiz gibi Elmalarin cesitlerini bilmiyoruz.. halbuki okadar cesit var. Bunlar sadece Is ortaminda ögrenilen seyler, ama ne olurduki bastan da bilseydik. Gerci suan 2. dönemdeyim, belki 5. dönemde bu dersi görürüz (Meyve ve Sebze hakkinda yeni bi Bölüm gelicek). Hayatinizda basarialr dilerim. Iyi günler

  3. Hakan YAZAR dedi ki:

    Teşekkür ederim size de okul hayatınızda başarılar dilerim Sevim Hanım. Şu bir gerçek ki yurt dışında hangi branşta olursanız olun imkanlarınız daha fazla olacaktır. Ama sizin gibi ben de ülkemin her alanda biryerlere gelebilmesi için elimden geleni yapmayı istiyorum.Bunun da ilk adımını bölümüm olan ziraat mühendisliğini layığıyla yaparak atmak istiyorum. Umarım Türkiye’ye geldiğiniz zaman hayal kırıklığına uğramazsınız.

  4. Mehmet Ersöz dedi ki:

    Ben ziraata hasbel kader bulaşmış bir inşaat müh. ve de zir. fak.’ne giden bir çocuğu olan biriyim. Yazdığınız yazıyı sonuna kadar okudum, her mesleğe uyarlanabilecek güzel değerlendirmeler buldum yazınızda. Değerli kardeşlerim ziraatın önemini vurgulamayacağım, bunu anlamayanlar düşünsünler!.. Yazınıza katkı amacıyla tecrübem ışığında söyliyeceğim son söz;”MUTLAKA AMA MUTLAKA BİR,BECEREBİLECEĞİNİZE İNANIYORSANIZ DAHA FAZLA HEDEFİNİZ YADA HEDEFLERİNİZ OLSUN. AMA ASLA HEPSİNİ BİRDEN YAPMAYA KALKMAYIN SIRA VE ZAMNLAMAYI İYİ YAPIN.” Hepiniz sağlıcakla kalın.

  5. Figen dedi ki:

    merhaba.ben de ziraat okuyorum.tercihleri yazarken ziraat mühendisliğini yazmak hiç aklımdan geçmiyordu,hatta tavsiye edenlere hayatta ziraati yazmam diyordum.gıda müh.istiyordm ama ziraat mühendisliğinden gıdaya geçiş olduğunu öğrendim ve tercihlerimde ziraat müh.yazdım.bölüme gittiten sonra o kadar çok sevdim ki gıda mühendisliğine geçiş hakkı kazandığım halde gitmedim.şimdi bahçe bitkileri bölümünde okuyorum ve zevkle çalışıyorum,araştırıyorum,bilgi ediniyorum.kendimi çok iyi geliştirmek istiyorum.ziraat mühendisleri hakkında söylenen saygısız sözler beni daha azimli olmaya teşvik ediyor.söylenenler bizi mesleğimizden soğutmamalı.başarılar…

  6. Figen Dere dedi ki:

    Biraz daha gayret edersek ne kadar önemli bir mesleğimizin olduğunu anlayacaklar.tabi bu biraz da elimizde

  7. ZAHİLE ACAR dedi ki:

    Şah olmak için önce kural koyucu olabilmek gerekli.Şu anda TBMM’de
    kaç tane meslektaşımızın olduğunu biliyormuyuz.Var’sa da mesleğimizin sorunlarıyla ne kadar ilgililer?DUYARLI,İLGİLİ MESLEĞİNE SAYGILI, BAŞA OYNAYAN ŞAH! VEKİL MESLEKTAŞLARIMIZA GERÇEKTEN GEREKLİLİK VAR.Günümüzünde geleceğinde en seçkin mesleği bizim mesleğimiz.Görür olurlar inşallah.Sorunsuz gelecekte buluşmak dileğiyle…

  8. KIYMETİ OLMAYAN MESLEĞİM dedi ki:

    SELAM ARKADAŞLAR BEN OKULUMU 3 OLARAK BİTİRDİM ÇOK TECRUBE EDİNDİM AMA MALESEF BU ÜLKEDE BİLGİLİ İNSAN İSTEMİYOR BAKANLIK ÖZEL SEKTÖRDE ÖYLE NE KADAR BİLGİSİZ OLURSAN O KADAR DEĞERİN VAR BEN 4 YILDIR BIKTIM ÖZELDEN DEVLETTE KPSS NALETİYLE ALIYOR KEŞKE OKULU UZATSAYDIMDA KPSS HAZIRLANSAYDIM BİLGİSİZ OLSAYDIM ATAMAM OLACAKTI İNŞALLAH PUANIM İYİ ATANACAM AMA BU MESLEK BU ÜLKEDE NALETLİ NE BİR KADRO ACIYORLAR NEDE DÜZGÜN ALIM VAR ÖĞRETMENLER KADAR OLAMADIK MALESEF BU KADAR DEĞERLİ BİR MESLEK AYAKLAR ALTINDA VE MÜHENDİS ARKADAŞLARDAN HİÇ KİMSE ÖĞRETMEN LER GİBİ OLAMADI ARKADAŞIM YAZIN İÇİN TEŞEKKÜRLER AMA TÜRKİYE İÇİN GECERLİ DEĞİL MALESEF ALMANYADA OKUYAN SEVİM ARKADAŞIM BİTİR VE OTURDUĞUN YERDE OTUR BU ÜLKEYE GELİPTE BİZİM GİBİ PERİŞAN OLMA BEN KENDİME YEDİREMİYORUM BU KADAR OKU BİLGİ TOPLA VE GİR YURT DIŞINDA İSRAİLE VEYA HOLLANDAYA UŞAKLIK YAP PARAYLA GERCEKTEN YAZIK EMEKLERİMİZE

  9. kahvekeyfi dedi ki:

    malesef dedikleriniz acı ama gerçek ; yüreğinize sağlık çok güzel kaleme dökülmüş..kaleme dökülenlerin hepsi de o kadar düşündürücü ve doğru ki .. ben de ziraat mühendisiyim yurt dışında stajımı yaptım ama HALA İŞSİZİM…
    hiç ama hiç kıymet bilinmiyoruz….

  10. Raxdedy dedi ki:

    Slm Ziraat müh. 1. sınıf okuyorum Bahçe Bitkileri Bölümündeyim.Açıktan İşletme okumamın ileride bana yarar sağlayacağını söyleyen insanlar var ben bunun doğruluğunu araştırmak istiyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim

    Şunu yapmalısın ya da şunu yapmamalısın dediğiniz şeyler varmı acaba kafam karmakarısık şu an yaşımda yeni bir üniversite serüveni için geçiyor bir an önce hedefimi belırlemek istiyorum

  11. Hamza dedi ki:

    Ben bir pastacıyım yaşım 25 çocukluk hayalim ziraat mühendisliği şu an açık lise 2. Sınıftayım okumayı istedegim ve hayalim olan mesleğin bu kadar ayaklar altında olması beni cidden çok üzdü ama ben yinede ziraatin gelecegin mesleği olduguna inanıyorum ve inşallah gelecekte mesleğimiz daha iyi bir noktada olacak herkese başarılar diliyorum hayırlı günler

  12. cimbomlu dedi ki:

    arkadaşlar bende 1.sınıfım, herkes bir şeyler yazmış ama nasıl halen işsiz olabiliyorsunuz şu anda birçok alım var kpss ile çok düşük puanlarda ve yerleşen tanıdıklarımda var bu mesleğe yönelik böyle karamsar fikirlerinizi artık yok etmelisiniz.bunun öncesinde sıkıntılı dönemler yaşamış ziraat mühendisleri olabilir ama hala işsizim diyebiliyorsanız oda sizin sorununuz.

  13. okan erdem dedi ki:

    44 yasında yukarıda yazılanların tümü benim hayatımdan kesitler gibi geldi.oda no 13355.ege ziraat.bigun iş yerime gelde tanısalım benim hayatım bir dizi olur. bi ziraatcının not defteri gel kardesim tanısalım… or-med 232 484 66 23.okan erdem cep 0541 66 13 087….. hosçakalınn…

  14. Hakan YAZAR dedi ki:

    Umarım Okan Bey. Birgün tanışma fırsatımız olur sizin gibi deneyimli insanlarla tanışma fırsatımın olması bile benim için bir gururdur.Saygılarımı sunarım.

  15. Fazlı Çelen dedi ki:

    Herşey olabiliyorum ama ziraatcı olamıyorum. Gazi Üniversitesinde Fizik okuyup 3.sınıftan ayrıldım. Ziraat fakültesini bitirdim diplomamda ziraat mühendisi yazmasına rağmen hala ziraatcı olamadım. Zirai ilaç üzerine işyerim vardı… ilaç satabilmem için zirai ilaç sınavına girmem gerekirmiş? Ziraat mühendisleri odasına kayıtlı olmama rağmen esnaf sanatkarlar odasına da kayıtlı olmam gerekirmiş! Avukatlar barodan başka yere kayıtlımıdır diye sordum cevap yok… Ben ziraat mühendisiyim benim sınavsız ilaç satma hakkım yok diğer taraftan İlkokul mezunu vatandaş ilaç satıyor…Lanet olsun dedim i,şyerimi kapattım.. Fumigasyon operatörü belgemi vize yapılmadı diye geçersiz saydılar, Yönetmelikte kazanılmış haklar saklıdır ibaresi bulunmasına rağmen. Üşenmedim kursa katıldım tekrar belge aldım. Lanet olsun Ziraatcı olamadım. Benden başka herkes ziraatcı kimisi maden mühendisi gübre satar. kimisi ilkokul mezunu ilaç satar, kimisi işletmeci ilaçlama işi yapar. Boş durmakla olmaz Bilkent üniversitesi teknokentte(Cyberpark) bir firma RF mühendisi olarak çalışmam için davet etti işe başladım, işim kablosuz görünü ve data aktarımı idi ben ziraat mühendisiyim dedim olsun bize iş yapacak adam lazım dediler. Mühendis lazım olsa bir tarafımız Bilkent diğer tarafımız ODTÜ dediler. 3 seneye yakın çalıştım ve ziraatcı olmak için ayrıldım. Tarım danışmanı olayım dedim. Sınava girmem gerekirmiş. Hadi belgeyi aldık diyelim bu sefer bölümümüm tarla bitkileri olduğundan Fındık için danışmanlık yapamıyorum. Benim bulunduğum bölgede Fındık üretiliyor, üstüne üstlük Fındık yetiştiriciliği için 140 sayfalık döküman da hazırlamıştım kitap gibi 🙂 Neyse bir abimiz tarım müdürlüğünden emekli oldu Fındık üreticilerine danışmanlık yapıyor,ve zootekni bölümü mezunu, zootekni bölümü mezunu abimiz Fındık danışmanlığı yapıyor, biz yapamıyoruz bu ne iş diyoruz. O tarım bakanlığı ilçe birimlerinde çalıştığı için her işi yapabilir deniliyor.Oysa ben Tarım danışmanlığı yapamıyorum. İyi bir tarım mühendisiyim tanıyan herkes te takdir ediyor, Ne diyelim birileri ziraatcı olmamızı istemiyorlar… Ziraatcı arayan birkaç firma ile iş görüşmem oldu. taklif ettikleri ücret en son aldığımın 3 te biri? benim kapasitemi bilmiyorlar ki. bazılarına bende iş teklifi yaptım Siz bana ayda 20 milyar kazandırın bende size 10 milyar maaş vereceğimi söyledim… Ama inadım inat tüm bunlara rağmen ziraatcı olacağım, kravatlısından değil çizmelisinden… Genç meslektaşlarım kendinize güveniniz tam olsun…

  16. Beyza dedi ki:

    ben de ziraat okumayı dşünüorm sizin de dediqinz qbi hiç aklımda yoktu aslında asıl istediqim kimya müh okumaktı ama puanım tutmuo bidaha da hazırlanmak istemiorm tawsiye eder misinz sizce hanqi bölümünü okumalıyım ? yardımcı olursanz çok sewinirim..

  17. ceyhun dedi ki:

    arkadaşlar güzel şeyler yazmışsınız mesleğin yolunu yarılamış biri olarak şunu söylemek istiyorum iş yelpazesi şu anda geniş olan tek meslek ziraat mühendisliğidir ama önemli olan mesleği gerçekten sevmek ve araştırmaktır. dediğin gibi sırf fakülte bitirmiş olmak için değil ama…

  18. mehmetali dedi ki:

    arkadaşlarben samsun bafrada çalışacak ziraat mühendisi arıyorum.ilgilenen arkadaşlara duyrulur

  19. serhat dedi ki:

    slm hocalarım hocalarım diyorum çünkü ben bu sene kazandım ziratı bi sorum olacak izninizle ben gaziosman paşa ünüversitesi zirat fakultesi bahçe bitkileri bölümünü kazandım bölümüm hakkında ve iş alanları hakkında bilgi vere bilirmisiniz TEŞEKKÜRLER.

  20. @serhat merhaba aramıza hoşgeldin öncelikle. Aşağıdaki konular işini görür şimdilik. Ama okurken yapacağın mesleği seçip onun üstüne yoğunlaşman senin için daha iyi olacaktır. Başarılar.

    https://www.bahcebitkileri.org/bahce-bitkileri-bolumu-tanitimi.html

    https://www.bahcebitkileri.org/bahce-bitkileri-ve-calisma-alanlari.html

  21. cemal tokat dedi ki:

    ziraat okulu mezunlarina duyuru on bin metre kara yerde ortak orgenik ürün yetistirmek istiyen arasin yer istanbul sapanca gölunun kenari telefon tel 0537 880 50 56

  22. cemal tokat dedi ki:

    ziraat okulu mezunlarina duyuru on bin metre kara yerde ortak orgenik ürün yetistirmek istiyen arasin yer istanbul sapanca gölunun kenari telefon tel 0537 880 50 56
    cemal tokat@hotmail.de tel .0049 15147 425 781

  23. burak dedi ki:

    bende zıraat mühendisi olucam insallah tabii kide ilk önce severek yapıcam işimi

  24. ylmz dedi ki:

    “Türkiyede ziraat mühedisi olmak” adlı yazıyı okudum.Aslında konu tam bu değil.aklımda ziraat ile ilgili sorular var.

    Ziraat bölümlere ayrılmış, bahçe bitkileri,tarla bitkileri, bitki besleme vs…

    Burda anlayamadığım bitki besleme ayrı bir bölüm ise bahçe bitkileri bölümünde ne anlatılıyor?Sadece bitkiler ve hastalıklar mı?

    Yada şu şekilde sorayım, yetiştiriciliğin ağır bastığı bölüm hangisi.

    Ayrıca ziraatın puanlar düşük.Ben de başlarda elektrik elektronik düşünüyordum fakat sonradan biraz sözel kafamın ağır bastığını düşününce diğer mühendisliklere göre biraz daha sözel içeren ziraatı düşündüm ayrıca bitkileride severim balkonda elimden geldiğince domates vs. yetiştiriyorum hoşuma gidiyor.

    Yalnız hayvanlardan pek hoşlanmam bu sorun teşkil eder mi?

    Son bir soru daha sorayım;

    Örneğin sınavda 50 bininci olan birninci olan birinin bu sıralamadan çok düşük olan ziraatı mı yoksa bir bilgisayar müh. seçmesini tavsiye ederdiniz? Bu kişi ziraata bir adım daha yakın(istek açısından).

  25. akkuş dedi ki:

    ben ziraat mühendisliğini seçmeyi düşünüyorm iş imkanı olarak saçmemi tavsiye edermisiniz orman ziraat veya gıda mühendisliğini seçemyi düşünüyorm hangisini tavsiye edersiniz

  26. haki ELİK dedi ki:

    Çok güzel böyle kendi kendine eleştirilerle sorgulamaya çalışmak. bu sorulara eleştirilerle başka sorularla desteklemek isterim.
    Elama ile armudu ayırmak mühendislik ise pazarcılar mühendismidir?
    ziraat mühendisi derken ne anladığımızda önemlidir.
    bu dalın altında zootekni var ama adı ziraat mühendisi. bu daldan mezun olan bahçe bitkileri bölümünden mezun olanla bir mühendisle aynı bilgilere sahipmidir? zootekni bölümünden mezun tarım ekonomisi bölümünden bir mezunla aynı bilgilere sahipmidir.
    sorun puanı yetmemişte ziraat okumuş değersizleştirmeyi biz bize sağlamıyormuyuz. diplomasını 3 beş kuruşa kiralayanların kim olduğunu bilmiyormusunuz. adı ziraat mühendisi olanlar. ziraat mühendisi diye ziraatle alakalı her şeyi yapacaksa. işte ozaman elmayı armudu tanıyamayız.
    dört yıl okudukta sınava alınıyoruz. arkadaş zootekni bölümü mezunu benim işimi yapmasın. buğday tarlasına göndersen bilmez kardaşım köylü alay eder. tüm ziraat mühendisleri sıkıntı yaşar. bir bahçe bitkileri mezunuda zooteknistin işine karışmasın.mı dersiniz? bana göre demediğiniz sürece ziraat mühendisliği derken akla bir hiç gelecektir. mesleğini savunamayan bir kitle gelecektir. tepki vermekten aciz bir meslek gelecektir.

  27. Fatma dedi ki:

    Hakan Abi ben son sınıf öğrencisiyim ve tm ciyim ama ziraat okumak istiyorum… Sayısalım iyi değil bu yüzden iki yıllık tohumculuk yada bahçe bitkileri okusam daha sonra dgs ile bir iki yıllık daha okusam nesıl olur? ayrıca zormudur? toprakla ugraşmayı severim ama…. iş bulabilir miyim?

  28. Orhan dedi ki:

    Slm ben orhan konyada ziraat mühendisligi okuyorum ama hayatımın nasıl şekillenecegi hakkında tam olarak bir bilgim yokk bendee ziraat okuyum ülkemizi güzelleştirmek ve zenginlektşrmek istiyorum ama okuldada aldıgımız egitim de tam oturmamış ne yapacagımı bilmiyorumm

  29. Aysegül dedi ki:

    Normalde araştırma yaparken böyle uzun yazılara takılmam ama düşünce çok güzel ifade edilmiş zevkle okudum bilgi edindim teşekkürler.

  30. ahmet dedi ki:

    arkadaşlar biz harran ünüversitesi bitki koruma bölümü ögrencileri olarak okul bittikten sonra ilaç bayiligi sınavına girmemizin haksızlık olarak düşündügümüzden imza toplayıp ilgili yerlere sesimizi duyurmayı düşünüyoruz ilgili arkadaşlarında kendi okudugu okullarda böyle bi uygulama yapmasını istiyoruz

  31. ömer dedi ki:

    slm lar bende bir otomasyoncuyum ama tarımla uğraşmayı seviyorum bir bahçe yapmak istiyorum kendime ve bu konuda bana yardım
    edecek teknik bilgi ve akıl verecek tecrübeli arkadaş arıyorum
    5425351820

  32. Derin dedi ki:

    Ziraat mühendisliğinden gıda mühndğine geçiş var mı? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

  33. Adem dedi ki:

    Yahu meslek önemli olabilir fakat şuan hali hazırda mezun sayısı 145 bin her sene 4 bin kişi ekleniyor bu orduya bu ziraat mühendisi mezunlarının yarısı iş bulamıyor bulanlarda düşük ücrete kötü şartlarda çalışıyor lütfen birde büyük resme bakın 65 bin ziraat mühendisi olan bir ülke 150 ziraat mühendisi mezun verirse en azından yarısı boşta kalır ne kadar iyi olursa olsun referansı olan biri kötüde olsa ülkemizde öndedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Jojobet Üyelikcasibomholiganbet girişbahsegel com girişjojobetcasino siteleriDeneme Bonuslarcasibom girişcasibomcasibom girişcasibomcasibom girişicasibomcasibom girişcasibom 726Bonus veren sitelerCasibom 2024 - 2025Canlı BahisBedava deneme bonusucasibom güncel girişcasibomcasibomcasibom