TÜİK Bitkisel Üretim Denge Raporu
TÜİK, 2009-2010 döneminde ürün gruplarına göre ”Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler” istatistiğini yayımladı.
Buna göre, 2009-2010 piyasa döneminde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama oranı yüzde 109,7 oldu.
Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda, yeterlilik derecesi yüzde 114,8, yem sanayiinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 122,1, mısırın ise yüzde 79,9 olarak gerçekleşti.
Kuru baklagillerden, kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün yüzde 118,2 ile nohut oldu. Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kırmızı mercimekte yeterlilik derecesi de yüzde 82,9 olarak gerçekleşti.
Kendine yeterli olan ürünlerden birisi olan patateste, yeterlilik derecesi yüzde 100,2, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeği, soya ve kolza için yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 49,4, yüzde 2,2 ve yüzde 30,5 düzeyinde gerçekleşti.
Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketildi ve yeterlilik derecesi yüzde 113,2 oldu.
Burda dikkat çekmemiz gereken konu özellikle yağlı tohumların üretiminin bu kadar azlığı Ayçiçeği,soya ve kolza üretimine dikkat çekmeliyiz.Ayrıca son 5 yılda tarım dışı kullanılan arazi miktari 507 bin dekara ulaştı yani bu şu demektir alternatif ürün olarak üretebileceğimiz yağlık tohumlarin üretimi bu kadar az iken bir yandan da arazimizi kaybetmeye başlmamamız
Süleyman Hartavioğlu