Topraksız Tarım

Sera tarımında bilindiği üzere yoğun sulama, gübreleme ve toprak işleme yapıldığından sera toprakları özelliklerini çabuk yitirmekte sonuçta sert, tuzlu, kimyasallarca kirlenmiş topraklar oluşmaktadır. Bu nedenle sera toprakları bir kaç yılda bir tamamen değiştirilmekte veya dışarı taşınarak havalandırılmakta ve çiftçilerimize büyük maliyetler getirmektedir. Son yıllarda tuzluluk, toprak zararlıları ve diğer olumsuz sorunları gidermek için topraksız tarım uygulaması önem kazanmaya başlamıştır. Topraksız tarım için arasında perlit, kaya yünü, torf vb bir çok hammadde denenmiştir. Bu hammaddelerin kısa ömürlü olması, farklı kalite üretilmeleri ve bulunmaları ve bir kısmının ithalat yoluyla ülkemize getirilmesi kullanım zorluklarına yol açmıştır.

TOPRAKSIZ TARIMIN YARARLARI:

Toprağı uygun olmayan yerlerde tarımsal üretim olanağı: Topraksız tarım toprağa bağlı kalmadan yapılabilen bir üretim yöntemi olduğu için uygun olmayan alanlarda da tarım yapılabilir.

Erkencilik, verim ve kalite artışı: Dengeli bir beslenme ve bakım olanakları sağladığı için bitkiler erkenden ve daha fazla verime yatar. Bitkilere istenilen besin maddelerini gerekli zamanda ve miktarlarda verildiği için erkenci ve kaliteli ürün alma olanağı vardır.

Bitkilerin kontrollü beslenmesi: Bitkilere verilecek besin maddeleri seçmek ve istenilen zamanda ve miktarlarda vermek mümkündür. Böylece bitki besleme kontrollü bir şekilde yapılabilir. Bitkilere eşit bir şekilde gübre vererek bitkileri eşit düzeylerde büyüme-gelişmelerini sağlamak ve birbirine yakın verim elde etmek kolaylaşır. Bazı besin elementlerinin (Mangan, Demir, Çinko, Molibden, Bakır gibi) zararlı etkilerinden kaçılabilir. Toprak yetiştiricilikte,bitki beslemede olumsuz etki yapan pH ve tuzluluk gibi sorunların önüne geçilebilir.

Su ekonomisi ve kontrolü: Toprakta yapılan tarımda bitkilere verilen su toprağa sızma yoluyla,toprakta tutularak veya buharlaşma nedeniyle fazlaca kullanılır. Sulama için tarım alanlarında her yıl su tavalarını oluşturmak gibi işlemlere çok fazla masraf da gerekir. Topraksız tarımda verilen su ölçülebilir olduğu ve kontrollü bir şekilde bitkilere verildiği için fazla israf edilmez ve otomasyona bağlı olduğu için de sulama sistemleri daha az masraf gerektirir.

Enerji ve iş gücünün azaltılması: Topraklı tarımdaki işlemler için gerekli olan iş gücünde tamamen teknolojik ve otomasyon sistemleri devreye girdiği için önemli kazançlar elde edilir. Daha az enerji sarf edilir.

Hastalık,zararlı ve yabancı ot kontrolü: Bitkilerin beslenmesi için kullanılan besin solüsyonu ve yetiştirme ortamı sterilize edilebilir. Böylece kökten kaynaklanan hastalıkların önüne geçilebilir. Ayrıca yetiştirme dönemi boyunca kontrollü bir üretim söz konusu olduğu için hastalık ve zararlı riski oldukça azaltılabilir. Yetiştirme su veya katı ortamda olduğu için yabancı ot sorunu yoktur.

bora

çukurova üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünde okumaktayım

You may also like...

3 Responses

  1. ess dedi ki:

    topraksız tarımda toprak kullanılmazsa ne kullanılacak peki?sadece su mu?yokasa başka bir madde mi?

  2. albizia dedi ki:

    arkadasım toprak yoksa yazdığı gibi çeşitli ortamlar kullanılmaktadır bunlar torf perlit kaya yünü kokopit ve bunların bileşenleri gibi bi çok ortam kullanılmakta. sadece suyun ve besin eriğinin kullanıldığı ise farklı bir yetiştirme tekniğidir.

  3. saane dedi ki:

    çok güzel olmuş sağolun !!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

casibom güncel girişJojobetjojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomCasibomHoliganbet GirişMeritkingMarsbahis GüncelBets10 Giriş