Topraksız Çilek Üretiminde Yeni Projeler

Gelişen teknolojiyle beraber ülkeler ve ülkelerdeki çifçilerimiz ellerindeki imkanları maksimize edebilmek amacıyla yeni yöntemler kullanmaya başlamışlardır.Bunlardan birisi olan topraksız çilek yetiştiriciliği,aslında Avrupa’da var olan bir teknoloji.Ülkemizde son günlerde Anamur ilçemizde bu konuda yapılan ciddi projeler yer almaktadır.

İlk proje, Anamur’daki bir çiftçimizin muzdan istediği verimi alamaması üzerine yapılmıştı ve bir dönüm sera  içerisine katlar oluşturularak yaklaşık beş dönüme dikilebilecek   çilek fideleri bu projeyle bir dönüme dikilebilir hale getirilmiştir.Projenin bana göre en temel nedenlerinden birisi alandan tasarruf etmek.Zira beş dönüm  seranın maliyeti ile bir dönüm seranın maliyeti arasında gerçekten büyük bir rakamsal fark var.

Bu kapsamda TEB desteği ile Anamur’da 5 dönüm üzerinden geliştirilen projenin açılışı yapıldı geçtiğimiz günlerde. Ziraat Mühendisi Ömer Faruk Kaplander’in danışmanlığını yağtığı bu tesis maliyet açısından diğer projelere oranla daha yüksek.Fakat bu projede de olduğu gibi kültür yetiştiriciliği yapılan çilek serası çorak ve tarıma elverişli olmayan bir arazi üzerine kurulmuştur.Bu sayede hem alandan tasarruf edilmiş hem de tarıma elverişli olmayan arazi de değerlendirilmiştir.

Aslına bakarsak devlet bir çok konuda üstüne düşeni yaparak biz çiftçilere destek vermektedir.Bizlere düşense bu ve bunun gibi projelerle hem tarımsal sektörde ülkemizi hak ettiği yerlere getirmek,hem de fiyat dengesinin sağlanabilmesi amacıyla yetiştirme ve verim alma süresini uzatmak.Zirai alanda  yapılan yanlış uygulamalar ve ülke tarımının git gide zirai ilaçlara bağlı duruma getirilmek istenmesi diğer ülkelerle aramızda bazı ticari sorunların meydana gelmesine yol açıyor.Bu nedenle de biz genç ziraatçilere düşen en önemli görevlerden birisi de kaliteli ve yüksek verimde yetiştiricilik yapmaya çalışırken kimyasal yolları kulanmak yerine daha doğal yani organik yetiştiricilik yapmak diye düşünüyorum.Umarım benimle aynı düşünceye sahip yüzlerce binlerce genç ziraat mühendisleriyle beraber gelecekte ülkemizi sektörümüzde hak ettiği noktalara getirmeyi başarırır.

Hakan YAZAR

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

jojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL