Tohumculukta Dünyaya Kafa Tutacağız

Türkiye, tohumculukta dünyaya kafa tutmaya hazırlanıyor. OECD’nin İstanbul’da yapılan 2011 yılı Tohum Programı’nın toplantısında, kurul üyeleri teknik gezi kapzamında Tekirdağ’a gitti, çalışmaları yerinde gördü.  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, tohumculukta dünyanın en gelişmiş teknolojilerini Türkiye olarak yakından takip ettiklerini söylerken, Trakya Tarım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, katılımcılara 50 bin metrekarelik deneme tarlalarında, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
OECD’nin Tohum Programı’nın 2011 yılı toplantısı, 50. kuruluş yıldönümünde İstanbul’da yapıldı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye 52 üyeden 80 temsilcinin katıldığı toplantıda, tohumculuk çalışmaları hakkında kurul üyeleri ülkeleri hakkında bilgi verdi. Tohum programının Türkiye ayağında ise kurul üyeler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tescillenmiş Trakya Tarım Limited Şirketi’nin Tekirdağ’ın Karaeyli Köyü yolu üzerinde kurulu deneme tarlalarında incelemelerde bulundu.
TÜRKİYE TOHUMCULUKTA LİDER OLMA YOLUNDA
Tekirdağ’ın Karaeyli Köyü yolu üzerinde kurulu üzerinde düzenlenen “Tarla Günleri”ne kurul üyelerinin yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Tarla Günleri’nde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, Türkiye’de tarım alanında, önemli ekonomik gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, Türkiye’de tarımsal ekonomi göz önüne alındığında, son 7 yılın 6′sında pozitif büyüme yaşandığını söyledi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) raporlarına bakıldığında, son yıllarda Türkiye’nin büyük ölçüde ilerleme kaydettiğini belirten Kaycıoğlu, şöyle konuştu:
”OECD’nin 17 yıl sonra açıkladığı rapora göre Türkiye, 62 milyar dolarlık Tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla ile dünyanın 7. büyük ülkesi durumunda. Genelde tarım, özelde de tohumculuk konusunda ülke olarak dünyadaki bilim ve teknolojiyi takip ediyoruz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak bizde kendimizi geliştiriyoruz. Küresel olarak tohumculuk alanına baktığımızda, bizde bu gelişmelerin gerisinde kalamazdık. İlk etapta ülkemizi uluslararası arenaya taşıyacak tohumculuk alanında yasal mevzuatlara gerek vardı. Bu kapsamda, olmazsa olmaz iki temel kanun yürürlüğe girdi. Bunlar, 2004 yılında yayınlanan ıslahçı haklarının korunması ile 2006 yılında doğrudan tohumculuğu ilgilendiren tohumculuk kanunu.”
TÜRK TARIMCILIĞI BÜYÜLEDİ
OECD kurul üyeleri, 1995 yılında kurulan ve şirket olarak kısa sürede çok önemli mesafe kaydeden Trakya Tarım Şirketi’ne ait deneme tarlalarında incelemelerde bulundu. Kendine döllenen bitkilerde kendi adına çeşit kaydettiren ilk yerli firma olma özelliğine sahip şirketin; çeltik, arpa, buğday, yulaf ve şeker pancarı araştırma ve ıslahı üzerine odaklı çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Trakya Tarım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, şirketin 300 dekar tarım arazisi ile modern bir tohum işleme tesisine sahip olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Şirketimiz her yıl gerek kendi ıslah hattından gelen aday çeşitleri gerekse yurt dışından temin edilen başka çeşitleri kendi AR-GE istasyonlarında ve çiftçi arazilerinde teste tabi tutmakta, yöreye ve amaca uygun olanlarını tescil veya kayıt ettirmektedir. Şirket 2004 yılından beri Tarım Bakanlığı tarafından “Özel Araştırma Kuruluşu” olarak tescil edilmiş olup halen yerli ve yabancı ıslahçılardan oluşan deneyimli bir araştırıcı kadrosuyla buğday, arpa, yulaf, çeltik, mısır, ayçiçeği ve yem bitkileri ıslahı üzerinde çalışmaktadır.   Trakya Tarım, halen üç bölgesel araştırma ve üretim istasyonu ile öz mülk nitelikli 300 dekar tarım arazisine ve ayrıca modern bir tohum işleme tesisine sahiptir. 2006-2007 yıllarında kendi ıslah etmiş olduğu Adi fiğ (TT  501), Tritikale  (TT 201), Yulaf  (Sebat) ve Ekmeklik buğday çeşitleri  (TT 601, TT 602, Kaan,Hakan, Rumeli ,Tekira, Turkuaz) ,Makarnalık buğday çeşidi( TR 5813) Arpa tohumlukları(Ganos, Barlas) çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur.”
OECD: TÜRKİYE BU ORGANİZASYONLA TEK OLDU
OECD Tohumculuk Bölümü Başkanı Michael Ryan da konuşmasında, Türkiye’nin uzun yıllardır OECD’nin programlarında önemli görevlerde bulunduğunu söyledi. OECD’nin tohumculuk konusundaki çalışmaların 1958 yılından günümüze kadar sürdüğünü ifade eden Ryan, şöyle konuştu:
”OECD, 1958 yılından günümüze kadar yüksek kalitede tohum üretmek amacını güttü. Hepimiz, bitki ıslahının, tohumculuk üretiminin ve bu ıslahın çiftçiye ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle 2050′ye kadar dünya nüfusunun artışını düşündüğümüzde, bu artan nüfusun gıda artışının karşılanması açısından baktığımızda, yüksek kaliteli tohum üretiminin önemini daha iyi anlıyoruz.
OECD olarak buna biraz olsa da katkıda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Dünyada, 58 ülke OECD programlarına dahil olmakta. Tarla Günleri, farklı konularda tek olma özelliği taşıyor. Özellikle böyle günlerde, Türkiye’nin coğrafi özellikleri yanında kültürel bağlarının da görülmesi bu organizasyonu tek kılıyor.”
Time Zone Organization tarafından organize edilen OECD 2011 Yıllık Tohum Programı, 5 gün sürdü ve katılımcılar son gün “değerlendirme toplantısı”nda ikişer oturum halinde önümüzdeki dönem yapılacak çalışmalar hakkında kararlar aldı.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

casibom güncel girişJojobetjojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomCasibomHoliganbet GirişMeritkingMarsbahis GüncelBets10 Giriş