Tarımda kadınlar artık patron

Tarım Bakanlığı’ndan hibeli 29 “Kadın Kooperatifi” kuruldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı, üyeleri ve yönetimi tamamen kadınlardan oluşan 29 Tarım Kooperatifi’nin kurulmasına yol açtı. Eğitim faaliyetleri kapsamına alınan kadın çiftçi sayısı da her geçen gün biraz daha artarak 1 milyona yaklaştı.

Tarım sektöründe “ücretsiz işçi” konumunda bulunan kadınların bu durumu değişiyor.  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı, bu sektörde  ezberleri bozuyor. Son 7 yılda üyeleri ve yönetimi tamamen kadınlardan oluşan 29 Tarım Kooperatifi kuruldu. Eğitim faaliyetleri kapsamına alınan kadın çiftçi sayısı da her geçen gün biraz daha artarak 1 milyona yaklaştı.

ÖNCE EĞİTİM, SONRA HİBE VERİLDİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) tarafından yürütülen çalışmalar, projelerin hayata geçmesiyle somutlaştı. Genel Müdürlük tarafından desteklenen tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulması sürecinde önce girişimciliğe talip olan kadınlarla buluşuldu, onlara eğitim verildi, ardından da hibe sağlanarak kooperatif kurmalarına destek olundu. Kadın çiftçilerin bulundukları yerlere giden Tarım Bakanlığı ekipleri; genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili konuların yanı sıra hayvan bakımı ve beslenmesi, hayvan hastalıkları, sağım teknikleri ve hijyeni, hijyenik süt üretimi, sütün çeşitli şekillerde değerlendirilmesi, ahır bakımı ve temizliği, koyun yetiştiriciliği, arıcılık, seracılık vb. teknik konularda eğitim verdiler.

İŞÇİSİ DE GENEL MÜDÜRÜ DE KADIN
Sistem kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, daha sonra kooperatif kurma aşamasına geldi. Böylece, 2004 yılından bu yana üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan 29 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Bu kooperatiflerden 18’inde proje uygulamasına gidildi. Halen 7 kooperatif ise kuruluşunu tamamlayarak proje uygulama aşamasına geldi. Geri kalan 4 kooperatifin kuruluş çalışmaları ise devam ediyor. Kurulan kooperatiflerde üst düzey görevler de dahil personelin çok büyük bir bölümü kadın çalışanlardan oluşuyor. Kurulan kooperatiflere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sağlanan hibe miktarı ise 14 milyon 553 bin 287 TL’ye ulaştı.
KADINA KİŞİSEL BAZDA YÜZDE 50 HİBE DE VAR
Tarım Bakanlığı’nın kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı çerçevesindeki bir diğer uygulaması ise tarımsal endüstrideki yatırım projelerinin yüzde 50’sinin hibe olarak verilmesi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2011 yılı ekonomik yatırımlar projelerinin yüzde 50 hibeli kısmında, girişimcinin kadın olması durumunda +2 puan veriliyor. Proje kapsamında, makine-ekipman alımlarında çiftçilik yapan kadın girişimciler, müracaat ettikleri takdirde 35 çeşit makinenin alımında yüzde 50’lik hibe destekten yararlanabiliyor.

1 MİLYON KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİLDİ
Kadın çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerinde de yoğun bir çalışma içinde olan bakanlık, bu kapsamda 2004 yılından geçtiğimiz yılın sonuna kadar 791 bin 52 kadın çiftçiye eğitim verdi. Bu yıl gerçekleştirilen eğitimlerle birlikte sözkonusu rakam 1 milyon kadın çiftçiye yaklaştı. Buna göre; “Kadın Çiftçiler Tarımsal Üretim Eğitim ve Yayım Çalışmaları” kapsamında 17 bin 459 çiftçi toplantısı düzenlendi, 325 bin 245 çiftçi kadına eğitim verildi. “Ev Ekonomisi  Eğitim ve Yayım Çalışmaları”   kapsamında da 39 bin 233 toplantıda 325 bin 637 çiftçi kadının eğitim alması sağlandı. “Kadın Çiftçiler Eğitim Yayım Projesi” kapsamında ise 6 bin 463 çiftçi toplantısı düzenlenerek, 91 bin 914 çiftçi kadına eğitim verildi. “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışması kapsamında da sadece 2010 yılında 2 bin 220 çiftçi kadına eğitim verildi. Bu yılın “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” kapsamında ise Türkiye birincisine 40.000 TL hibe destek verilecek. Ayrıca, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri’nin bulundukları yerlerde son 6 yılda 48 bin 256 çiftçi kadına eğitim imkânı sağlandı.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Casibom GirişJojobet Üyelikcasibomholiganbet girişbahsegel com girişcasibommeritking güncelen iyi casino siteleri​JOJOBETjojobet girişgrandpashabet