Tarımda Devrim Yaratacak Proje
Tarımsal alanda yetiştiricilik koşullarının iyileştirilmesi ve yüksek verim elde edilmesi gibi temel faktörler üzerinde neler yapılabileceğinin düşünülmesi tarımın ekonomik bir faaliyet olarak ortaya çıkışından bu yana artan bir hızla devam ediyor. Bugünlerde de sıkça karşılaşır olduğumuz topraksız tarım kavramı da bu bağlamda yetiştiricilerin ve tüketicilerin ilgilendiği unsurlardan birisi. Bu noktada asıl üzerinde durulması gereken niçin topraksız tarımın tercih edildiği ya da bu tarım şeklinin üstünlükleri yani verim,yetiştirme esnasında üretime dahil olan girdiler ve bunların ekonomik boyutu.Bilindiği gibi toprak koşulları içerisinde bitki metabolik faaliyetlerinde kullanmak üzere bütün ihtiyaçlarını kökleri aracılığıyla topraktan karşılar ve toprak bitki için bir tutunma yeri ve destek kaynağıdır.Ancak topraktaki tüm etkenler tam olarak kontrol edilemediği için bitki virüs,bakteri ve mantar kaynaklı hastalıklara karşı savunmasız durumdadır .Bu durum ise bitkinin topraksız ortamda yetiştirilmesini daha cazip hale getiriyor.
2008 yılında Dizayn Grup mühendisleri tarafından tasarlanan “Miracle” projesi topraksız tarım için geliştirilmiş en iyi proje.Öyle ki, bir domates tohumundan 16000 domates elde edilebiliyor yani bu da 1.6 ton domatese karşılık geliyor.Başka bir ifade ile 1 dönüm topraktan optimal koşullarda 30 ton verim alınıyor.Bu projenin uygulanması ile 80 ton elde etmak mümkün.Yetiştirme ortamı olarak ise su kullanılıyor.Bitki ihtiyacı olan tüm besin maddelerini sulu çözeltiden karşılıyor.Ek olarak 49 ayrı başlık halinde bitki için en iyi şartlar önceden oluşturuluyor.Böylelikle yetiştirme ortamında optimal düzeyde ısı ve nem de sağlanmış oluyor.Bu şekilde bitkinin hastalıklara karşı direnci ve ürün verimi çok yüksek seviyelere çıkarılmış oluyor.Ayrıca su kullanımı da herhangi bir topraksız tarım sistemiyle karşılaştırıldığında dönüm başına damla sulama sisteminde harcanan suyun yarısından daha az.Yetiştirme süresi boyunca kimyasal madde kullanımı normal seralara göre %5 daha düşük,hormon ise kullanılmıyor.
Bu durumda kalitede artış ve meyvenin daha lezzetli olması da sağlanmış oluyor.Şimdilik sadece domates üzerine çalışma yapılmış ancak projenin diğer hedefleri arasında marul,biber patlıcan,muz gibi birçok ürünün de bu şekilde yetiştirilebilmesi.Eğer bu başarılmış olursa insanlığın açlık sorununa da büyük ölçüde çözüm getirilmiş olacak.
Tabiki topraksız tarım , üretimde maliyeti düşürebilir. Özellikle kalite konusunda ise geleneksel tarıma göre daha az kimyevi ilaç kullanımından kaynaklanan önemli bir kalite artışı vardır. Bu proje üzerinde önemle durulması gereken bir proje , ama günümüz tarımında ne kadar zaman da işlev görür ya da yaygınlaşır tartışma konusu tabiki.
evet kesinlikle öyle… zaten daha önceden olmayan yeni geliştirilmiş bir sistemin uygulanması ve belirli bir düzene oturtulması uzun zaman alır.Burada bahsedilen topraksız yetiştiricilik çifçinin uygulayabileceği ya da uygulamak isteyeceği(çünkü bu ancak sera koşullarında mümkün ve maliyeti bir hayli yüksek) bir yetiştiricilik tarzı değil,ancak daha çok kar ve üretim amacıyla uygulanabilir.
Ben turunç limon portakal mandalina tud vb. bitkileri yeni teknikle çelikle üretebiliyorum.100 çelikten ancak 5 tanesi fire veriyor.
Şu anda topraksız tarım yapan yaklaşık 60 kadar işletme var sanırım,giderek de ilgi artıyormuş.Bence de çok iyi bir uygulama …Ama bence devlet üretim çiftliklerinin daha çok uygulama yapması ve çiftçiyi,köylüyü desteklemesi gerekir…