Konya’da Kanola Üreticinin Yeni Gelir Kapısı Oluyor

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerin Konya Ovası’nda üretebileceği ürün sayısını alternatif ürünler ile çeşitlendirerek çiftçinin gelirini arttırmayı amaçlayan ve bu amacı gerçekleştirmek için tarımsal AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı.

Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili açıklamada bulunan Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu’nun üretim desenine kazandırılmasının hem bölge çiftçisi, hem de ülke ekonomisi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, kanola üretiminin iki yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldığını söyledi. Konuk, “Emek verdik, zaman ayırdık, sonuç aldık ve artık kanoladan üreticinin gelir elde edebileceği bir aşamaya geldik. Gelinen bu nokta hepimizi mutlu etmiştir. Geçen yıl Cihanbeyli, Çumra, Beyşehir ve Konya merkezde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadı sonucunda birim alandan istediğimiz verimi almada olumlu gelişmeler yaşandı. Şu anda AB ülkeleriyle dekara alınan verim konusunda başabaş gidiyoruz ve pekçok Avrupa ülkesinden de iyiyiz” dedi.

Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin ülkemizde yeterince üretilemediğine dikkat çeken ve ülkemizin ihtiyacı bulunan yağın önemli bir kısmının ithal edilmek suretiyle temin edildiğini söyleyen Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, diğer yeni ürün çalışmaları ile birlikte yağlık bitkilerle ilgili denemelerin de Konya Şeker bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından yütüldüğünü söyledi. Konuk, üretim desenine yeni bir ürün kazandırmanın zaman ve sabır gerektirdiğini, kanola için de uzun bir zaman diliminde hassas deneme çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalar sonunda özellikle Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun çeşitlerin yetiştirildiğini ve başarılı sonuçların alındığını vurguladı. Konuk,ayrıca tarıma elverişli veya kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde ise ülkemizin bitkisel yağ konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğini ve bugün tükettiğimiz motorinin büyük bir bölümünü de tarımsal yoldan elde edebileceğimizi söylerken, kanola üretiminin üreticilerimizin yeni gelir kapısı olacağını da belirtti.

Öte yandan, 2 yıl önce sözleşmeli kanola üretimine başlanmasıyla birlikte dekar başına alınan verimin istenilen düzeyin üstünde gerçekleşmesi sonucu, Konya Şeker sözleşmeli kanola ekim alanlarını genişletilerek bu yıl 3 ilçe ve 22 köyde 2000 dekar arazide sözleşmeli kanola ekimi yaptırdı.

You may also like...

2 Responses

  1. şeref kılıçaslan dedi ki:

    ben kanolanın sözleşmeli ekimlerde kaç tl den ektirildiğini.ve hangi ay ekildiğini.dekara maliyetinin ne olduğunu öğrenmek istiyorum bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.birde hangi bölgelerde ekiliyor..tşk ederim.

  2. emine dedi ki:

    Bu konuda, ağaçlar.net sitesinde ayrıntılı bir fikir paylaşımında bulunmuştuk. http://www.agaclar.net/forum/enerji-bitkileri/9246.htm Maalesef Kanola, lanse edildiği kadar masum bir ürün değil!..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

jojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş