Hicaz Narı Üretimi
Hicaz narıları Türkiye’nin gözdesi oldu..
3 yıl önce deneme amacıyla dikilen Hicaz narları, çiftçilerin gözdesi olmakta . Araştırmacılar hicaz narının şifa deposu olduğunu, kolesterolü yok ettiğini belirterek, kanı temizleyip güçlendirdiğini söylemekteler. Çiftçiler için gübre ve ilaç derdi olmayan sadece zamanı geldiğinde(3 sene kadar) toplanması gereken bu meyvelerin 2009-2010 yılı içerisinde kilosu 1-1,5 liraya satıldığı ve pazardada 2 liradan satılmaya başlandığı söylenmekte.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) yetkilileri, son yıllardaki araştırmalarla Hicaz narının antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini içerdiğinin anlaşıldığını, bu sebeple ‘fonksiyonel gıdalar’ grubuna alındığını belirtti. Yetkililer şunları kaydetti: ‘Bu maddelerin kanser ve kalp damar hastalıklarını önlemede rolü olduğu, ayrıca yüksek tansiyonlu hastalarda kan basıncını düşürdüğü belirlenmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda nar, tıbbi bitki olarak ilaç endüstrisi için de önemli bir hammadde durumundadır.
Dünyada yılda üretilen ortalama 2 milyon ton narın %11’i olan 128 bin tonu Antalya, İçel, Aydın, Denizli, Hatay ve Siirt’te yetiştiriliyor. Türkiye, 2007 yılında 14 bin ton nar ihracatından 16,9 milyon, 2008’de 33 bin ton ihracattan 31,81 milyon dolar gelir sağladı. Bu yıl rakamların ikiye katlanması bekleniyor. En fazla nar ihracatı Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan’a yapılıyor. Türkiye’nin ihraç ettiği en önemli çeşit de Hicaz narı. Kırmızı kabuğu, koyu kırmızı taneleri ve mayhoş tadıyla beğeni kazanan bu nar, Avrupa pazarında Türk narı imajı kazandı.
be bir hicaz narı üreticisiyim fakat nematoddan çok zarar gördüm etkili bir mücadelsi varsa yardımcı olursanız sevinirim