Fındık ve Çayın Alternatifi Yok
Trabzon Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde arazi ve iklim şartlarından ötürü fındık ve çayın alternatif ürününün olamayacağını söyledi.
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi tarafından şube binasında düzenlenen ve kurumlarının çalışmalarının anlatıldığı programda konuşan Erdoğan, bölgenin coğrafi yapısı ve iklim koşulları nedeniyle tarım alanında sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Trabzon’un toprak arazilerinin ancak yüzde 22’sinin tarımda kullanılabildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
‘Yani tarım için arazimiz kısıtlı. Bu alanlardan daha çok gelir getirici ürünlere yönelmemiz gerekir. Yeni ürünlere yönelelim derken bu bazen yanlış anlaşılıyor. Sanki çaya ve fındığa alternatif ürün arayışı varmış gibi. Böyle bir durum söz konusu değil. Bölgenin arazi ve iklim şartları çaya ve fındığa alternatif ürüne müsaade etmez. Alternatif ürün diyebilmemiz için bu ürünlerden tamamen vazgeçip, yerlerine başka ürünler gelmesi lazım. Çay ve fındık bu bölgenin vazgeçilmezidir. Bizim söylediğimiz çaya veya fındığa alternatif değil, sadece bu iki ürünün yanına daha fazla gelir getirici ikame ürünler yetiştirebiliriz. Bunlar da likapa, çilek, kivi, yarı bodur elma gibi ürünlerdir.’
– ‘YENİ MARKALAR OLUŞTURMALIYIZ’-
İllerin her geçen gün yeni markalar oluşturması gerektiğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: ‘Mesela Akçaabat ilçemiz çilekte marka olma yolunda. Şu anda bu ilçemizde çilekte ciddi sonuçlar aldık. İnşallah buradaki çilek üretimini daha da artırıp bir marka haline getireceğiz. Bazı ürünlerin marka olması çok önemli. Marka olmak için de illa ürünün o yörede yetişiyor olması gerekmiyor. Türkiye ve dünyada Trabzon ekmeği ün yapmış ama bu ilin sınırları içerisinde bir tutam buğdaylık alanı bile yok. Aynı örneği Çorum leblebisi için de verebiliriz. Leblebide Çorum ilimiz marka olmuşken, bu şehre leblebinin yüzde 80’i Denizli’den gelmektedir. Bir yandan yeni yeni markalar oluştururken, bir yandan da elimizdeki markaları kaybetmememiz gerekiyor.’
Trabzon’da girişimciliğin kolektiften ziyade şahıslar bazında kurulup yürütüldüğünü vurgulayan Erdoğan, iş adamlarına başarılı olmaları için, ‘Bir araya gelip şirket kurun ve işletmeleri profesyonelce yürütün’ uyarısında bulundu.
Erdoğan, konuşmasının sonunda tarım sektörü ve sağlanan imkanlarla ilgili soruları yanıtladı.
TÜMSİAD Trabzon Şubesi Başkanı Mehmet Atmaca da dernek olarak ortaklık kültürünü geliştirme adına çalışmalar yaptıklarını ve bu konuda örnek olmayı amaçladıklarını kaydetti.
Haber7