Domates Yetiştiriciliği

Domates yetişriciliği, ülkemizde ilk olarak Akdeniz Bölgesi’nde 1900’lu yıllarda Adana ve çevresinde başlamış ve ülke geneline yayılmıştır. Domates hem ülkemizin ekonomisi açısından hem de gıda maddesi olarak tüketilmesi bakımından önemli bir yere sahip. Bu yüzden domatesin yetiştirilme koşulları , hastalıkları , hangi çeşitlerinin veriminin daha iyi olduğunu öğrenmek amacıyla Halil Türe’nin kurmuş olduğu domates serasını ziyaret ettim.

Aslında gitmeden önceki asıl amacım, sera maaliyetleri, kışın zorluklarının neler olduğunu ve zararlılarla mücadelede hangi yolların tercih edilmesini öğrenmekti.

Halil Türe’nin anlatımlarına göre, serasında bulunan Astona F1 cinsi domatesler gerçekten de çok iyi verime sahip. Senede 6 göbeğe kadar çıkan verimiyle dönüm başına 30 ton verim elde edilebilmekte. Antalya taraflarında yapılan ıslah çalışmaları sonucu bazı seralarda aynı cins domatesin 12-13 göbeğe kadar çıktığını belirten Halil Türe, bunun da verimi doğrudan doğruya etkilediğini söyledi. Kendi serasında dönüm başına yıllık 30 ton verim alırken, Antalya’daki çalışmalar sonucu elde edilen fidelerden 2-3 kat daha fazla verim elde edilebildiğini belirtti.

Sohbetimize başlamadan önce, domates serasının yan tarafında bulunan çilek tarlasını da gezme fırsatımız oldu. Bu sene havaların sıcak gitmesinden dolayı erkenden çiçek açtığını belirten Halil Bey, havaların aniden soğuyup donun meyveleri etkilemesinden önce 2 defa toplama yaptığını fakat pazar sıkıntısı yüzünden halen fiyatların net olarak belli olmadıpını belirtti. Tamamen doğal ortamda yetiştirilen çileklerin üzerlerinde fotoğraflarda da göreceğiniz gibi çiçek açmış durumda. Eğer don olmazsa ve bu çiçekler de meyveye dönerse bu sene erkenden çilek yemeye başlayabileceğiz sanırım…

Konu seraya gelince elbette ilk sorum maliyetler oldu. Seranın içerisinde herhangi bir ilaçlama veya ısıtma sistemi bulunmamasına rağmen, maliyeti dönüm başına 15 bin TL’yi bulmakta. Bunun içerisinde seranın kurulumu, ısıtma için yaptırılan sobalar , sera örtüsü , uzamayı sağlamak amacıyla çekilen teller de var. Dışardan bakınca maliyetli bir iş gibi görünse de pazar fiyatları düşmediği sürece çiftçilerimiz her zaman emeklerinin karşılığını alabilirler diye düşünüyorum.

Konu hastaliklara geldiğinde seranın içerisinde bulunan fidelerden bir kısmının gelişim göstermediğini fark ettim. Domatesin en büyük zararlılarından birisi olan beyaz sineğin bitkinin gelişiminin durmasına neden olduğunu belirten Halil Türe, bu fidelerin verdiği göbek sayısına göre ya sökülmek zorunda kaldığını ya da diğer fidelere göre az gelişim ve az meyve verdiğinden verimi düşürdüğünü belirtti.

Bununla mücadele için sürekli olarak bakır desteği ve beyaz sinek ilaçlarını serasına vermek zorunda kaldığını belirten Halil Bey budamaların nasıl olması gerektiğini, hangi fidelerin daha verimli olabileceğini kısaca anlattı.

Kışın sıcaklığın özellikle 0’in altına düştüğü günlerde domates fidelerinin ve meyvelerinin zarar görmesini engellemek amacıyla sera içerisine kurulan kömür sobalarıyla sıcaklığın donma noktasının üstünde tutulmasına çalışılıyor.

Benim için gerçekten de güzel bir tecrübe olduğunu belirtmek istiyorum.Çünkü hem bitkinin yetişme koşullarını hem hastalıklarıyla mücadelesini hem de soğuk kış şartlarında bitkilerin nasıl hayatta kalabildiğini öğrenmek gelecekte tarımsal faaliyetlerimize nasıl yön vermemiz gerektiği hakkında az da olsa bilgilendirdi beni.Katkılarından ve verdiği bilgilerden dolayı Halil Türe’ye sonsuz teşekkürlerimi iletmeyi borç bilirim…

You may also like...

13 Responses

  1. ZAHID dedi ki:

    SALAMALEYKUM BEN AZERBAYCANDAN RASIZ EDIYORUM BIZE BURDA DOMATEZ HIYAR SERASI LAZIMDA NASIL SIZE ULASA BILIRIM M-AGENT FILAN KONUSA BILIRMIYIZ YANI

  2. durmuş aka dedi ki:

    domates deki virüsün(çiftçi deyimiyle pürüzün) çözümü var.önemli olan tohumların genleriyle oynanmasın ve fusarium a çözümü bulunsun.

  3. vildan dedi ki:

    peki seranızda yapılan üretimin yurt dişına yooluyolarmı yada yurt dısı ile bağlantılımı sera sahibi. ben yurt dısında staj yapmka istiorum bu yıl bana oneribileceniz bir işletme varmı

  4. Hakan YAZAR dedi ki:

    Merhabalar, elbette domateslerin bir çoğu direkt olarak yurt dışına gönderiliyor. Bunu şahsi olarak sera sahipleri yapamıyor fakat komisyonevleri yardımıyla bunu gerçekleştirebiliyorlar. Eğer halen okumaktaysanız yurt dışı stajı için sınava girebilirsiniz. Benim şahsi görüşüm İspanya veya İtalya size uygun olacaktır. Çünkü iklimi Akdeniz İklim’yle çok benzer. Eğer sera ve teknoloji açısından gelişmiş bir yer istiyorsaniz Almanya veya Hollanda’yı tavsiye ederim. Tarımsal teknolojileri oldukça gelişmiş ülkeler.

  5. üzeyir dedi ki:

    bestona domates sin dökülme sorunu nasıl gidere bilirim

  6. fuat yıldız dedi ki:

    mrb fethiye kumluova beldesinde yaşıyorum bu yıl seralarımda 2 dönüm bestona ceşidi yaptım ama şuana kadar açıkcası pekde memnun değilim hasata 15 gün oldu başlayalı sorun meyvelerin dökülmesi meyve kendiğinden dökülüyor acaba soruna nasıl bir cözüm bulabiliriz ilgilerinize tşk kolay gelsin .

  7. serdar dedi ki:

    Merhabalar topraksız tarımda serada domates yetiştirmek güzel, fakat benim öğrenmek istediğim, açık sahada da topraksız tarım ile serasız domates yetiştirilebilinirmi?

  8. hasan aytar dedi ki:

    slm.6.5 dönüm seram var hepsine bestona ektim ektiğime pişman olum 1. ve 5. salkıları arasını topluyorum hala dökülüyor ne yapabiliriz bir çaresi varsa bizimle paylaşırmısınız teşekkürler.

  9. Seymur dedi ki:

    meraba. men azerbaycandan yaziram. menim seramda yetiwmemish domateslerr dokulur. bunun sebebini bilen varni ve nasil onleye bilirim?

  10. Hakan YAZAR dedi ki:

    Nasıl bir dökülme bu? Fotoğraflarıyla beraber yayınlarsanız daha iyi bilgi verebilirim size.

  11. habip özen dedi ki:

    seracılıkta ilk deneyimim şu anda domatez ve salata var meyvede bundan sonra ne yapmam gerekiyor gübreleme konusunda ve bakımı yardımcı olursanasın sevinirim saygılar sunuyorum

  12. hasim kaan dedi ki:

    bende kombassan holdingden arami alirsam dometecilik yaacagim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

casibom güncel girişJojobetjojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomCasibomHoliganbet GirişMeritkingMarsbahis GüncelBets10 Giriş