Domates Güvesi ile Mücadele Eden Çiftçiye Destek
Domates Güvesi ile Mücadele Eden Çiftçiye 200 Lira Destek
Çiftçinin Uzun Süredir Beklediği Tuta Absoluta ile Mücadeleye Destek Nihayet Geldi.
Çiftçinin uzun süredir beklediği Tuta Absoluta (Domates Güvesi) ile mücadeleye destek nihayet geldi. Devlet, örtü altı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üreticilere dekar başına 70 ile 200 lira arasında destek verecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ‘Örtü Altı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Yapan Üreticilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği’ yayımlandı. Resmi Gazete’nin 8 Aralık 2010 tarihli sayısında yayımlanan tebliğe göre, üreticilerden, örtü altı bitkisel üretiminde Tuta Absoluta zararlısını da içeren biyolojik ve biyoteknolojik mücadele amacıyla tül kullananlara dekar başına 70 lira, feroman ve tuzak kullananlara 30 lira, tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlar ile tül, feroman ve tuzağı birlikte kullananlara 100’er lira destek verilecek. Destek miktarı, feroman, tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımını birlikte yapanlar için dekar başına 130 lira, tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlar için 170 lira, tül, feroman tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımında ise 200 lira olarak uygulanacak. Üreticiler, bir üretim sezonunda aynı serada aynı destek türünden bir defa faydalanabilecek. Destekleme ödemesi için örtü altı üretim yerinin ‘Çiftçi veya Örtü Altı Kayıt Sistemleri’ne kayıtlı olması gerekiyor.
Destekten faydalanmak isteyen üreticiler, 2010 yılı uygulamaları için 31 Aralık 2010, 2011 yılı uygulamaları için de 8 Nisan 2011 tarihine kadar kayıtlarının tutulduğu il ve ilçe tarım müdürlüklere başvuruda bulunacak. Destek ödemesinden yararlanacak üreticilere ilişkin listeler, 2010 yılı uygulamaları için 14 Ocak 2011 tarihine kadar, 2011 yılı uygulamaları için de 22 Nisan 2011 tarihine kadar 10’ar gün süreyle askıya çıkartılacak. Askı süresince hiçbir itiraz olmazsa, bilgiler doğru kabul edilecek ve daha sonraki itirazlar değerlendirmeye alınmayacak. Ödemeler de, bütçede tarımsal destekler için ayrılan ödenekten karşılanmak üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gerekli parayı aktarmasının ardından Ziraat Bankası tarafından gerçekleştirilecek.
TUTA, HASADI YÜZDE 80-100 ORANINDA ETKİLİYOR
Güney Amerika kökenli bir zararlı olarak bilinen Tuta Absoluta, Avrupa’dan sonra geçen aralık ayında Türkiye’ye de bulaşmıştı. Yunanistan üzerinden İzmir’e oradan da Akdeniz bölgesine yayıldığı tahmin edilen Tuta, tarla ve örtü altı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda. Domates bitkisinin tüm kısımlarıyla beslenen larvası çok büyük zararlara sebep olabilen bir kurtçuk. Yumurtadan çıkan larva yaprak, meyve ve sapa girerek beslenmeye başlar. Yaprağın iki epidermisi arasında beslenerek yaprakta şeffaf galeriler oluşturur. Bu şeffaf boşluklar daha sonra nekrotikleşerek kahverengine dönüşerek kurur. Bitkinin yeşil aksamında açılan galeriler nedeniyle bitki tamamen kuruyabilir. Zararlı kurak koşullarda yoğun populasyonlarda, mücadele yapılmadığında domateste yüzde 80-100 ürün kayıplarına yol açabiliyor. Mücadele yapıldığında ise zararı sadece yüzde 1-5 oranında. Üretim materyali, domates meyvesi ve taşıma ekipmanları aracılığıyla bulaşıyor. Tohumla taşınmazı söz konusu değil.
CHA