Besi hayvanları da sigorta kapsamına alındı
Bugüne kadar sadece süt sığırları sigortalanabilirken, hayvan varlığının azalması, et fiyatlarının hızla artması üzerine Tarım Bakanlığı, yıl başından itibaren besi sığırlarını da devlet destekli tarım sigortası kapsamına aldı. Böylece primin yarısını üretici verecek, yarısını da devlet karşılayacak. İthal hayvanlar da sigortalanabilecek.
Hayvan varlığının azalmasına paralel et fiyatlarının zirve yapması ile hayvancılığa yönelik sigorta da kıymete bindi. Bugüne kadar devlet destekli tarım sigortasında sadece süt sığırları sigortalanırken, hükümetin aldığı kararla, önümüzdeki yılın başından itibaren besi sığırları da sigorta kapsamına girecek. Yurt dışından ithal edilen hayvanların da sigortası yapılacak ve sigorta primlerinin yarısını devlet karşılayacak, yarısını ise üreticiler ödeyecek.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, Tarım Bakanlığı’nın hayvancılığa büyük destek verdiğini, bu çerçevede yatırımların arttığını belirterek, son dönemde da hayvancılığın kıymete bindiğini söyledi. Bu çerçevede Tarım Bakanlığı’nın, önümüzdeki yıl hayvan sigortalarının kapsamını genişletme kararı aldığını ve besi sığırlarının da sigortalanabileceğini ifade eden Bora, “Geçen yıl 112 bin süt sığırını sigortaladık. Bu yıl ise, 11 ayda sigortalı süt sığırı sayısı 152 bine çıktı. Üreticiler sigortanın gerekli ve ihtiyaç olduğunu anladı. Her geçen gün sigortalanan hayvan sayısı daha da artıyor” dedi.
TALEP GELMEDİ
Bülent Bora, sigortalanabilir süt sığırı sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu da vurgulayarak, “Önümüzdeki yıl besi sığırlarının da sigorta kapsamı içine alınması ile sigortalanabilir hayvan sayısı 10 milyonun üzerine çıkacak” şeklinde konuştu. Bülent Bora, bugüne kadar besi sığırlarının sigorta kapsamı içine girmemesinin de nedenlerine değinerek, “Böyle bir talep gelmemişti. Şimdi talep var. Ayrıca, hayvan kayıt sistemi de sağlıklı değildi. Damızlık sığır yetiştiricilerinin kayıt sistemi kullanılıyordu. Şimdi ise, Bakanlığın kayıt sistemine geçecek. Böylece besi sığırlarını da sigortalanabilir hale getirdik” dedi.
Bülent Bora, sigorta primleri hakkında da bilgi vererek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Süt sığırında ortalama sigortalanan hayvan değeri 5 bin lira civarında. Bunun için de hayvan başına 420 lira bir prim ödeniyor. Bunun yarısını üretici, yarısını da devlet veriyor. Yani, yılda üreticinin hayvan başına ödediği prim sadece 210 lira. 5 bin liralık hayvanı, 210 liraya sigortalayabiliyor. Üstelik bu primi de 6 taksitte ödüyor. Besi sığırları için belirlenen prim ise bundan daha da düşük. Çünkü, riski az.”
Bülent Bora, üreticilerin, küçükbaş hayvanların sigorta kapsamı içine girmemesi yönündeki eleştirilerine de değinerek, bu konuda teknik bir engel olmadığını ancak sağlıklı bir kayıt sistemi bulunmadığını söyledi. Bora, kayıt sistemi oluşturulduğunda küçükbaş hayvanların da sigortalanabileceğini ifade ederek, “Şu an için altyapı küçükbaş hayvanların sigortalanması için müsait değil” dedi.
25 MİLYON TL HASAR ÖDENDİ
Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, hayvan sigortası kapsamında ödenen hasarlara da değinerek, şunları söyledi: “Bu yıl içinde sigortalı süt sığırı sayısı 152 bine çıktı. Tarım sigortası kapsamında bu yıl toplam 100 milyon TL de hasar ödendi. Bunun 25 milyon TL’si de süt sığırlarına ödenen hasar. Yani, hasarın dörtte biri hayvancılık için ödendi. Sigortalı hayvan sayısı arttıkça bizim ödediğimiz hasar miktarı da artıyor. Burada biraz hasar-prim dengesinde bozukluk var. Aldığımız primin, üzerinde bir hasar ödemesi ile karşı karşıya kalabiliriz.”
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hayvan sigortalarının yaygınlaşması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de yaklaşık 4,5 milyon civarında süt ineği var. Sigortanın hızlı bir şekilde yaygınlaşması gerekiyor. Besi hayvanın da sigorta kapsamına alınması lazım ki, bu konuda da adımlar atıldı ve önümüzdeki yıl besi hayvancılığı da sigorta kapsamına girecek. Günümüzde hayvancılığın durumunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’de büyükbaşlarla birlikte küçükbaş hayvanlar da var. Bunların da sigortasının gündeme gelmesi gerekiyor.”
(Hürriyet)