5 yıl içinde 1,5 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2011-2015 döneminde uygulanacak yeni Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 5 yıl içinde 1,5 milyar lira hibe destek vermeyi ve Türkiye’ye 3 bin tarıma dayalı tesis daha kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2011-2015 yıllarını kapsayan Yeni Dönem Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla düzenlenen toplantıyla Manisa Anemon Oteli’nde tanıtıldı.

Bakan Eker, Toplantıda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılından bu yana 1 milyar liralık tesis ve makine-ekipman hibe desteği verdiklerini, bu desteklerle 3 bin 5 tesisin kurulduğunu ve 30 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Bakan Eker, bu tesislerden 95’inin de Manisa’da olduğunu da ifade etti.

“Yüzde 50’si bizden, yüzde 50’si sizden, sermayenin yarısına ortağız, kazancın hepsi sizin” sloganıyla uyguladıkları programla tarımsal sanayide bir atılım yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, yeni programla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “2011-2015 döneminde yapacağımız programın yenilikleri de var. Örneğin bundan önce 500 bin lira olan limit 600 bin liraya çıkarıldı. Proje maliyeti 500 bin liraya kadar olan paranın yarısını ödüyorduk, bunu 600 bin liraya çıkarıyoruz. Gerçek kişiler için limit 150 bin lira, tüzel kişiler için 600 bin lira. Altyapı yatırımlarında toplu basınçlı sulama sistemlerinde hibe oranı yüzde 75. Yani 100 lira yatırım yapıyorsun, 75 lirasını ben veriyorum. Bu tür yatırımlara destek verilmediği için GAP’ta vahşi sulama yapıldı, o su bereket olacağına yokluk vesilesi oldu, toprağı çoraklaştırdı. Şimdi biz başladığımız projeyle geçen sene Harran bölgesindeki 41 bin hektar neredeyse elden çıkmış toprağı da tarıma kazandırmak için proje yaptık. 2012 yılında bitiyor, buna 84 milyon lira para ayırdık. Türkiye’nin diğer bölgelerinde bu problemler yaşanmasın istiyoruz.”

Yeni programla hedeflerinin 5 yıl içinde toplam 1,5 milyar destek vermek ve yeni dönemde 3 bin tarıma dayalı tesis daha kazandırmak olduğunu anlatan Eker, “1,5 milyar da proje sahiplerinin yatırmasıyla toplam 3 milyar liralık yatırım yapılacak. Tarımsal sanayi hızla gelişecek” dedi. Program kapsamında çiftçinin bitkisel ve hayvansal üretimde kullandığı 30 çeşit makine ve ekipmana yüzde 50 hibe destek verdiklerine dikkati çeken Bakan Eker, 2007-2010 arasında 78 bin projeye yüzde 50 destek sağladıklarını, yeni dönemde 2011-2015 yılları arasında bu şekilde 100 bin projeye daha destek vereceklerini ifade etti.

Tarımsal kalkınma kooperatiflerine de 2002-2010 yılları arasında desteklenen kooperatif sayısının bin 800’e ulaştığını, verilen destek miktarının ise 1,5 milyar lira olduğunu kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Manisa’da 1999-2002 döneminde 2 kooperatife 647 bin lira destek verilirken, 2003-2009 döneminde 52 kooperatife 40 milyon 500 bin lira destek verildiğini bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de toplam 5 bin köye tayin ettikleri veteriner hekim ve ziraat mühendisi danışman sayısını da 2011 yılı içinde 2 bin 500 daha alarak 7 bin 500 kişiye ulaştıracaklarını söyledi.

Tarımsal üretim faaliyeti içinde bulunan 5 milyon 200 bin civarı üreticinin desteklenmesi çalışmaları kapsamında, 2002’den 2010’a kadar 36 milyar 200 milyon lira destekleme ödemesi yaptıklarını, Türk çiftçisinin cebine nakit destek koyduklarını belirten Bakan Eker, bunun içinde sübvansiyonlar, fiyat desteklemeleri ve altyapı yatırımlarının olmadığını ifade etti.

Bu sene de yine bakanlığın destekleme bütçesinden 6 milyar lira ödeme yapacaklarını ifade eden Bakan Eker, artık çiftçilere her ay hangi desteğin ödeneceğini açıkladıklarını, 2011 yılında da 2010’daki gibi yılın ilk 6 ayında, toplam desteğin yüzde 90’ının ödenmiş olacağını bildirdi. Yapılan düzenlemeler ve desteklerle Türkiye’nin geldiği noktanın çok iyi bilinmediğini kaydeden Eker, tarım konusunun daha çok bilmeyenlerin konuştuğu, herkesin hakkında bir şeyler söylediği ve çoğu zaman da yanlış şeylerin ifade edildiği, popülizmin çok yapıldığı bir alan olduğunu söyledi. Türkiye’nin Dünya Bankası raporlarına göre, 8 yıl 23 milyar dolar tarımsal hasılayla dünyanın 11. büyük tarımsal gücü olduğunu, yeni topraklar kazanmadan, daha az sayıda insanla 2008 yılında 56 milyar dolarlık üretimle 8. büyük tarımsal güç haline geldiğini ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu: “Biz ticari maksatlarla ithalatlar yapıyoruz, yapacağız. Dünyada da bunu yapmayan yok. En gelişmiş Avrupa ülkeleri, tarımda gelişmiş zengin ülkeler, onlar da ithalat yapıyor. Hammade olarak alıyor, bunu kullanıyor. Ama özü şu, Türkiye’nin dünyaya sattığı tarım ürünü, aldığı tarım ürününden daha fazla. Türkiye net ihracatçı. 2009’da Türkiye, İstatistik Kurumu rakamlarına göre, 11 milyar 200 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç eden bir ülke. 73 milyon vatandaşın karnını doyuruyor, 30 milyon turist geliyor, onlar da doyuyor. 100 milyon insanın karnını doyurduktan sonra 11 milyar da satıyor. Türkiye üretim bakımından önemli bir ülke olarak tarımını her gün biraz daha ileri noktaya götürüyor.”

Gıda hijyeni konusunda kurdukları denetim zinciriyle 40 kamu, 60 özel laboratuarın ülkenin her yerinde gıda denetimi yaptığını ifade eden Bakan Eker, Alo 174 Gıda Hattı’nın vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü söyledi. Telefon hattıyla şu ana kadar 50 binin üzerinde şikayet geldiğini ifade eden Bakan Eker, bu bilgiler ışığında “Türkiye’nin hangi yerinden hangi ürünler risklidir, hangi mahallerden daha çok şikayet geliyor, hangi gıda kolundan şikayet geliyor” gibi bilgiler edindiklerini ifade etti. Bakan Eker, gıda meselesini evrensel bir perspektifle ele aldıklarını, Türkiye’nin sadece kendi üretim gücünü artırmasıyla yetinmediklerini, BM Gıda Tarım Teşkilatı’nın fakir ülkelerde yürüttüğü tarımsal projelere Türkiye’nin 10 milyon dolarlık hibe verdiğini kaydetti. Bakan Eker, bakanlık olarak önem verdikleri diğer alt sektörün ise kırsal kalkınma olduğunu, kırsal alanda yaşayan vatandaşların kırsalda karınlarını doyuracak bir altyapı geliştirilmemesi halinde, üretim sistemin devamının mümkün
olamayacağını dile getirdi.

Tanıtım toplantısının ardından Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında desteklenen bir sirke üretim tesisinde yine aynı program dahilinde desteklenen 95 işletmenin temsili açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış töreninin ardından Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç ile birlikte Turgutlu Belediyesi’ne gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, burada bir basın toplantısı düzenledi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bakan Eker belediye binasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi tarafından düzenlenen ikincisi düzenlenen “Tarım ve İnsan” fotoğraf yarışması sergisini de gezdiler.

Bakanlık Duyurusu

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

jojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş