3. Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı / Diyarbakır

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TÜYAP ve TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği) tarafından ortaklaşa düzenlenen 3. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı 13 Nisan’da TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezi’nde açılacak.

Fuar’ın açılışıyla ilgili olarak Diyarbakır Dedeman Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya kentin tarım potansiyelinin sürekli arttığını belirterek, bu nedenle fuarın Diyarbakır ve çevresine çok büyük katkı sunduğunu söyledi. Artan nüfusa karşılık, azalan tarım alanlarının gıdayı dünyanın en önemli maddesi haline getirdiğini, bu nedenle tarım üretiminde kullanılan aletlerin çok kısa sürede çok büyük teknolojik değişim gösterdiğini bildiren Koçkaya, şöyle dedi: ”Bu anlamda fuarlar bu teknolojik değişimlerin çiftçilere tanıtımında bir panayır haline geliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın yüzde 50 oranında verdiği hibe sayesinde geçen yılki fuarda büyük tarım aleti satışı gerçekleşti. Bu destek tarım makinelerinin yenilmesine büyük katkı sundu. Örnek olarak son 4 yılda 92 bin dönüm tarım alanında damla sulama sistemi oluştu. İlçe Tarım İl Müdürlüklerinde görevlendirdiğimiz koordinatörlerle binlerce çiftçiyi fuara taşıyacağız. Geçen yıl fuarda Buzağı Güzellik Yarışması düzenlemiştik, bu yıl bunun ikincisini düzenleyeceğiz ve ilk olarak da İnek Güzellik Yarışması yapacağız. Çünkü, yaptığımız çalışmalar sayesinde artık farklı ırklarda günlük 40 kilogramın üzerinde süt veren inek ırklarımız var. Bu konuda büyük gelişme sağlandı. 14-18 yaş arasındaki genç çiftçilerimizi çok önemsiyoruz. Bunlara eğitim veriyoruz ve onları fuarımıza getireceğiz.” İpek üretiminde Diyarbakır’ın çok büyük gelişme gösterdiğini vurgulayan Koçkaya, ”İpek üretiminde Bursa’yı geçtik. Türkiye’deki yaş kozanın yüzde 38’i Diyarbakır’da üretiliyor” diye konuştu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Diyaddin Gezer de Diyarbakır’ın Türkiye’deki mercimek üretiminin yüzde 22’sini, pamuğun ise yüzde 9’unun tek başına üretildiği ve 680 bin hektar sulanabilecek tarım alanına sahip bir kent olduğunu söyledi. Yapımı süren Diyarbakır Organize Hayvancılık Bölgesi’nin 3 ay sonra yatırımcıların hizmetine sunulacağını bildiren Gezer, fuarın Diyarbakır çiftçisine büyük katkı sunacağını kaydetti.

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise bu yıl üçüncüsünü düzenleyecekleri fuara geçen yıl 9 ülkeden 181 firmanın katıldığını ve yaklaşık 72 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. 10 gün içerisinde Diyarbakır’da 3 fuar düzenlediklerini, bunun Diyarbakır’a verdikleri önemin göstergesi olduğunu belirten Ersözlü, şöyle konuştu: ”Türkiye’deki tarım sektörünün gözü fuar nedeniyle Diyarbakır’da olacak. Yarın açılışı yapılacak fuara yoğun katılım olacağı gibi büyük ticari satışlarda yapılacak. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz fuarda yüzde 20’lik büyüme var. Fuarda 202 firma 1200’ü aşkın ürününü sergileyecek. Tarım makinelerinden gübreye, seradan sulama sistemlerine kadar çok geniş bir yelpaze fuarda yer alacak. En son yenilikler çiftçimize sunulacak. 100 bin ziyaretçi bekliyoruz. Fuar aynı zamanda bölgede tarım ve hayvancılığın modern yöntemlerle yapılması konusunda çiftçimize büyük katkı sunacak.” Ersözlü, bölgedeki 22 ilin yanı sıra Irak, İran ve Suriye’den de ziyaretçinin geleceği fuarın 13-17 Nisan tarihleri arasında 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağını sözlerine ekledi.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

jojobetCasibom GirişJojobet ÜyelikcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL